Muuta

Ampuminen Vs Lävistäminen

Moni asiakas kysyy mitä eroa on korujen lävistämisellä ja ampumisella, joten tässä pieni tietopommi:

* Suurin osa korvakoruista ammutaan mm. kultasepänliikkeessä lävistyspyssyllä. Yhtenä syynä on tietenkin halpa hinta ja ikärajat, sillä lävistysliikkeet eivät tee vauvoille/lapsille edes korvalehteen lävistyksiä, mutta jotkut kultasepänliikkeet kyllä. Nykyään ammutaan myös rustokoruja, nenäkoruja ja jossain liikkeissä ammutaan mitä tahansa. Ampumisessa on kuitenkin omat riskinsä ja paljon huonoja puolia, tässä niistä muutama:

* Ampumalla tehty lävistys on neulalla tehtävään lävistykseen verrattuna huomattavasti kivuliaampi ja väkivaltaisempi tapa.

* Ampumalla reikä tehdään korun avulla, joka on päästään tylppä. Tylppä esine siis runnotaan kudoksen lävitse, aiheuttaen kipua ja isompaa tuhoa kuin tarvitsisi. Ongelmitta harvoin selviää. Tällöin myös arpikudospatit ovat todennäköisimpiä ja paraneminen on hitaampaa. Korvat myös tulehtuvat helposti.

* Ampumalla laitettujen korujen laatu harvoin soveltuu ensikoruksi (kuten hinnastakin voi olettaa). Ne eivät ole lähelläkään optimaalista vaihtoehtoa ensikoruksi, varsinkaan ihmiselle joka kärsii nikkeliallergiasta. (Korut voivat aiheuttaa allergisen reaktion.)

Onneksi nykyään titaanikorut ovat korvaamassa vanhat nikkelikorut, mutta moni ei tiedä että titaanilaaduissakin on suuria eroja. Ei siis ainoastaan riitä, että kerrotaan ensikorun olevan titaania. Tuoreeseen lävistykseen ja lävistyksen tekoon käytämme vain titaanisia grade 23 koruja. Koruissa ei ole muita materiaaleja taikka epäkäytännöllisiä ”lisukkeita”.

* Ampumakoneet eivät ole niitä kaikkein hygienisimpiä kapistuksia. Koska kasetti on muovia, sitä ei voi steriloida autoklaavissa tai kuumailmauunissa, koska korkeat lämpötilat sulattavat muovin. Lävistykseen saattaa siis joutua likaa ja edellisen asiakkaan bakteereita, mitkä lisäävät tulehdusriskiä huomattavasti. Lävistyspyssyt kyllä kehittyvät koko ajan, mutta kuinka moni niitä uusii? Ja vaikka olisi autoklaavin kestävä pyssy, kuinka moni autoklaaviin investoi?

* Kaikki kultasepät eivät käytä kertakäyttöisiä hansikkaita lävistystä tehdessään.
Kaikki eivät myöskään puhdista lävistyskohtaa oikeanlaisilla aineilla.
(Toki poikkeuksia voi löytyä.)

* Ensikorussa pitäisi myös olla turpoamisvaraa, jota kultasepänliikkeiden koruista harvemmin löytyy. Tästä syystä lävistyskohdan turvotessa voi koru upota korvan sisään, jolloin se aiheuttaa turhaa kipua (ja pahimmassa tapauksessa pieni lapsi ei osaa tästä kertoa ja koru kasvaa korvanlehden sisälle joka vaatii kivuliaan poiston, tästä voi jäädä myös traumat lävistyksiä kohtaan.) Näihin ongelmiin lävistäjät törmäävät usein. Studiolle tuodaan usein itkeviä lapsia. Harmillinen tilanne kun tiedetään, että tämäkin oltaisiin voitu välttää käyttämällä oikean pituisia koruja.

* Neulalla tehtävä lävistys on hygienisempi ja turvallisempi. Neulan kärki on terävä ja tekee siistin pienen reiän mennessään lävistettävän alueen läpi. Lävistäjät myöskin käyttävät kertakäyttöisiä hansikkaita, puhdistavat lävistettävän alueen ja tekevät kaikkensa, jotta asiakkaalla olisi mahdollisimman mukava ja kivuton kokemus.

* Aikaa ei mene itse lävistämiseen yhtään kauempaa kuin ampumalla tehtäväänkään.

* Mieti siis tarkkaan ennen kuin annat itsesi lävistettävän ampumalla, saatikka lapsesi!

* Jos siis hankit lävistyksen ammattilaisen luona vältyt turhilta haitoilta, jotka voidaan välttää pienillä, mutta tärkeillä asioilla. Hoito-ohjeet ovat myös hyvin tärkeät ja kerrommekin ne suullisesti, mutta saat ne myös kirjallisesti mukaan. Lävistäjämme vastaavat myös mieltä askarruttaviin kysymyksiin puhelimitse, sähköpostitse ja paikan päällä studion aukioloaikoina.